Foto

Igor Georgiev: "Ii pregatesc pe acesti copii sa fie campioni!"

Dupa o selectie istovitoare care a durat trei zile, lotul largit al nationalei U16 s-a conturat la Brasov cu prilejul Turneului Intercentre “PerformBaschet”,  sub atenta supraveghere a directorului coordonator profesor Ion Nicolau si a antrenorului Igor Georgiev, cel care va pregati echipa in vederea Campionatului European din vara anului viitor. Tehnicianul macedonean cu ten masliniu si cu accent britanic a vazut pe parchet aproape o suta de copii  si a notat cu atentie fiecare detaliu despre pustii pe care ii va avea sub comanda pana pe 24 decembrie. La final, intr-o discutie deschisa si incitanta, Igor Georgiev si-a tras sufletul si  a destainuit  pentru site-ul Federatiei Romane de Baschet  despre trecutul sau, despre obiectivele pe care le are si nu in ultimul rand a tinut sa le transmita un mesaj  fanilor  cu ocazia Sarbatorilor de iarna. O lectie de viata predata in 40 de minute de antrenorul care are dorinta de a transforma pustii romani in veritabili campioni.

 
Ati vazut  aproape 100 de copii in mai putin de trei zile. Care sunt impresiile dumneavoastra dupa Turneul Intercentre “PerformBaschet” de la Brasov?
In primul rand a fost foarte bine organizat de catre Federatia Romana de Baschet. Au participat copii din toata tara, pusti cu un mare potential si cu talent pe masura. A fost o munca  foarte dificila pentru noi. A trebuit sa alegem 27 de sportivi care vor face parte din lotul largit al nationalei U16.  Multi dintre copii sunt foarte talentati...

Au potential  sa ajunga jucatori de valoare peste cativa ani?
Trebuie sa munceasca foarte mult. Problema pe care am observat-o aici la Brasov este ca multi dintre copii au talent, insa trebuie sa munceasca mai mult la echipele lor de club. Antrenorii ar trebui sa le fixeze anumite obiective.

Va ganditi sa trimiteti antrenorilor din tara un program de pregatire pe care sa-l urmeze cu strictete?
 Treaba mea va fi sa ii coordonez pe acesti antrenori sa lucreze cu pustii pe care i-am selectionat. De asemenea, va trebui sa pregatesc si un program pe care sa il urmeze dupa ce vor pleca din cantonamentul de la Brasov. Aceasta nu este selectia finala a echipei nationale U16. Aceasta va fi stabilita cu exactitate inainte de a incepe pregatirea pentru Campionatul European.  Imi propun sa urmaresc copiii din Romania, ma voi deplasa prin tara pentru a-i vedea jucand.  Voi discuta cu antrenorii implicati si, repet, este foarte importanta maniera in care acesti copii se vor antrena la echipele lor de club.

Revenind la selectie,  ne-ati spus ca a fost foarte dificila...
A fost extrem de grea, dar s-a vazut o diferenta intre echipe.  A trebuit sa aleg 27 de jucatori. Daca as fi putut, cred ca as fi oprit mai multi. Sunt sigur ca alesii  sunt la un nivel mai ridicat fata de ceilalti. As vrea sa mentionez ceva pentru antrenori: aceasta este echipa nationala. Cred ca nu este realitatea baschetului juvenil. Cred ca mai exista copii pe care ii voi descoperi in alte cluburi.

Care este obiectivul pe care vi-l propuneti cu nationala U16, care va participa vara viitoare la Campionatul European de la Bucuresti?
Daca ma intrebati ca antrenor, pentru mine obiectivul este primul loc. Dar acest target nu ar fi bun pentru copii. Sunt jucatori tineri si toti cei implicati, de la Federatie si pana la antrenorii de club, trebuie sa lucreze psihologic, nu sa puna presiune asupra lor Nu vreau sa existe asa ceva! Jucatorii trebuie sa joace fara teama, cu zambetul pe buze, sa se bucure de joc. Acest lucru este foarte important.

Dar sunteti un antrenor temperamental...
Am o abordare care este traditionala tarii din care provin. In tarile noastre avem o multime de jucatori si abordarea mea fata de copii este de la inceput aceea de a respecta regulile si de a respecta antrenorul. Acelasi lucru il voi face si eu! Succesul vine odata cu munca depusa din toata inima!

Daca ati face o comparatie intre tinerii din Macedonia si cei din Romania, ce ne-ati putea spune?
Romania a invins anul trecut Macedonia la Campionatul European. Nu conteaza tara din care provin, dar aici exista un potential mult mai mare decat la mine in tara.  Romania are o populatie de 22 de milioane de locuitori,  Macedonia doar doua milioane.

Sunteti un antrenor strain la carma nationalei U16 a Romaniei. Cum este  in aceasta postura?
Sunt profesionist si nu imi este deloc teama. Treaba mea este sa ii pregatesc pe acesti copii sa fie campioni! Pentru asta am venit. Cred in mine si in echipa mea!Ne dorim sa avem succes la Campionatul European si sa ne pregatim cat mai bine. Pentru aceasta trebuie sa lucram ca o echipa!

Ce puteti sa ne spuneti despre staff-ul dumneavoastra?
Doream sa  spun cateva cuvinte despre ei. Abordarea mea va fi una dura, insa antrenorii secunzi sunt foarte echilibrati. Chiar ma bucur ca lucram impreuna. Voi colabora cu Mircea Totolici, Gabriel Mihailescu si Nenad Marinkovic. Sper sa continuam si anul viitor si sa terminam impreuna Campionatul European pe prima treapta.

Inainte era un slogan ca “ofensiva vinde biletele, defensiva castiga jocurile”, intre timp a suferit o modificare si se spune ca “ofensiva castiga jocuri, defensiva castiga campionate”. Pe ce puneti mai mult accent?

Defensiva 70%, ofensiva 30%.  Si adaug ca defensiva se joaca doar cu inima, in timp ce ofensiva  cu mintea! 

Cateva cuvinte pentru fani in preajma sarbatorilor?

Urez  tuturor jucatorilor din “PerformBaschet”, staff-ului meu, fanilor si Federatiei un Craciun Fericit si un An 2012 in care sa ne bucuram de succes impreuna la Campionatul European!
 
Va multumim pentru amabilitate si va dorim mult succes la acest inceput de drum extrem de important atat pentru dumneavoastra, cat si pentru nationala U16 a Romaniei!
 
Carte de vizita:
Nume: Igor Georgiev
Data nasterii: 22 septembrie 1970
Zodia: Fecioara

A evoluat 10 ani pentru Rabotnicki in Macedonia pe postul de conducator de joc si a renuntat din motive personale printre care si razboiul din fosta Iugoslavie de la inceputul anilor ‘90.
 
 
 
 
 
 
 

Parteneri